Víno sa považuje za jeden z najobľúbenejších alkoholických nápojov súčasnosti. Aj keď vo svete nájdeme viaceré druhy alkoholických nápojov, víno je špecifické svojou niekoľko tisíc ročnou tradíciou a prívlastkom, ktoré ho robí jedinečným – víno sa považuje za nápoj bohov. Je to už takmer 200 rokov, kedy jeden z najslávnejších lekárov a chemikov v dejinách Francúzska objasnil pozitívne účinky konzumácie vína na ľudský organizmus.
Pre viacerých ľudí je predaj vína hlavnou podnikateľskou náplňou. Pohnútkou bývajú nadobudnuté poznatky z oblasti vinárstva a chuť premietnuť ich do praxe, nájdu sa však aj takí, ktorí sa k vínu dostali úplnou náhodou a vinárstvo bolo pre nich jednou veľkou neznámou. Chuť učiť sa a venovať dostatok času a investícii do rozvoja podnikania však napomohla aj menším podnikateľom stať sa úspešnými. Predaj vina je obzvlášť populárny na juhu Európy. V južných krajinách nájdeme určité oblasti, ktoré sa preslávili práve pestovaním viniča a výrobou vína a tiež obyvatelia týchto krajín patria medzi najväčších svetových konzumentov. Ako príklad možno uviesť francúzsku oblasť Bordeaux, ktorá sa považuje za domov najušľachtilejších svetových vín. V tejto oblasti sa nachádza viac než 30 000 hospodárstiev, ktoré ročne vyprodukujú približne 6 miliónov hektolitrov tohto čarovného moku.
Viacerí sa domnievajú, že víno sa môže vyrábať len vtedy, ak človek vlastní technológiu potrebnú na jeho spracovanie. Je to však len čiastočná pravda. Aby sa spracovanie vínnej révy vôbec mohlo uskutočniť, podnikateľ musí vlastniť kvalitné vinice. Druh viniča musí byť prispôsobený danej geografickej oblasti a prírodným podmienkam. Dôležitá je aj kvalitná pôda. Pri spracovaní viniča hroznového sa už používajú také technologické postupy, vďaka ktorým sa produkuje oveľa kvalitnejšie víno než v minulosti. Okrem vinice a technológie na výrobu vína je dôležité aj to, akým spôsobom bude víno do fľašiek plnené. Pri nesprávnom plnení dochádza ku zmenám kvalitatívnych vlastností vína. Víno by nemalo byť stáčané skôr než dostatočne dozrie. Po naplnení fliaš treba dbať o uskladnenie naplnených fľašiek. Skladovať víno sa odporúča najmä v tmavších, chladnejších priestoroch.
Výrobcovia vín si väčšinou zakladajú lokálne vinotéky v oblasti, v ktorej víno vyrábajú. Na trhu už nenájdeme len lokálne vyrábané vína. Populárne je aj prenikanie na zahraničné trhy a rozširovanie podnikateľskej činnosti aj do ostatných kútov sveta. Vďaka distribúcii bežne v Európe kúpime víno, ktoré bolo vyrobené v Austrálii alebo v Amerike. Vychutnať si pohár kvalitného vína z rozličných zemepisných území je v súčasnosti veľmi jednoduché, stačí len zájsť do predajne alebo si ho objednať prostredníctvom internetovej stránky.