Ríbezľový koláč – jeden zo spôsobov ako spracovať ríbezle dopestované doma

Ľahšie stráviteľné potraviny sú vhodné a obľúbené na leto. Tieto potraviny nezaťažia organizmus človeka, mnohé z nich osviežia. Medzi takéto potraviny patrí ovocie a zelenina. Mnohí si dopestujú vlastné ovocie a zeleninu doma na záhrade, a práve takéto sú najvhodnejšie. Obľúbeným ovocím dopestovaným práve v lete sú aj ríbezle, ktoré sú typické pre svoju kyslejšiu chuť. Práve táto chuť odrádza od konzumácie, najmä to platí u detí. Ak chcete, aby aj vaše deti konzumovali ríbezle, vhodný je aj ribezlovy kolac, ktorý môžete pripraviť na akýkoľvek spôsob.

Viete, prečo sú ríbezle zdraviu prospešné?

Cesto na ribezlovy kolac
Ingrediencie do ríbezľového koláča

Ak ste dopestovali väčšie množstvo ríbezlí, môžete ich využiť k okamžitej konzumácii, napríklad aj tak, že si upečiete ríbezľový koláč, pripravíte lahodné smoothie, alebo ich uskladnite do mrazničky a budete ich môcť konzumovať napríklad v zime, kedy toto sezónne ovocie nebude. Ríbezle môžete dokonca zavariť alebo z nich urobiť lekvár. Kombinácia ríbezlí a kávy je tiež obľúbená a aj vy si túto chuť zamiluejte. Ak patríte medzi ľudí, ktorí sú si schopní dopestovať vlastné ríbezle doma, tak ste šťastný človek, pretože ríbezle majú mnohé výhody. Je jedno, či dopestujete červené alebo čierne ríbezle, obidvoje majú svoje výhody. Ríbezle sú veľmi obľúbeným ovocím pre ľudí, ktorí držia diétu, pretože sú charakteristické nízkym glykemickým indexom. Ríbezle však nie sú vhodné len pre ľudí držiacich diétu, ale aj pre ostatných pre ich výhody, ako je vysoký obsah vitamínu C, obsahuje dostatok železa a draslík. Ríbezle sú známe aj tým, že majú protizápalové účinky a sú výborným antioxidantom.

Chutný ríbezľový koláč si môžete dopriať z červených i čiernych ríbezlí

Ríbezľový koláč môžete si pripraviť tak z čiernych ako aj z červených ríbezlí. Takýto koláč vôbec nemusí byť príliš sladký, pretože kyslá chuť ríbezlí ho môže príjemne osviežiť. Ríbezľový koláč môžete pripraviť z kysnutého cesta alebo z piškótového cesta, môžete ho pridať do muffin, perníka. Akýkoľvek ríbezľový koláč si môžete dopriať na raňajky, ak máte radi sladké raňajky, prípadne ku kávičke, večer pri posedení s rodinou či priateľmi. Ríbezľový koláč z kysnutého cesta si môžete dať aj na obed, pretože vás zasýti. Ak aj vy si chcete dopriať výborný ríbezľový koláč, ale potrebujete spoľahlivý recept, navštívte webovú stránku https://www.sweet-family.sk/, kde nájdete inšpiráciu na výborný ríbezľový koláč.